Som i alle fagmiljøer finnes det en del ord og uttrykk innen etikettbransjen som ikke nødvendigvis er så selvforklarende. Her gir vi deg en ordliste over ord vi ofte møter i løpet av en dag på jobben. 

Avtagbart lim 

Lim for manuell fjerning uten væske. 

Avvaskbart lim

Lim som løser seg opp i kontakt med væske. Det finnes forskjellige typer som løser seg opp i bestemte temperaturer, for eksempel. 

CMYK 

CMYK står for cyan, magenta, gul og svart, og er de fargene som brukes for å fremstille en troverdig gjengivelse av bilde og illustrasjoner. Dette er det vanligste fargeverket å bruke på trykk. 

Cold foil 

Cold foil er påføring av metallisert folie ved hjelp av trykkplate/klisje. Dette kan gi etiketten et eksklusivt uttrykk med for eksempel gull eller holografiske farger. 

Dry Reseal-etiketter 

En Dry Reseal-etikett gjør det mulig å lukke en fleksibel folieemballasje for å opprettholde friskheten til produkter. Vi ser det ofte på kaffe og potetgull, blant annet. 

Dypfryslim 

Lim som er spesielt utviklet for å sitte på allerede fryste produkter. 

Embossing / Debossing 

Embossing er en teknikk for å lage mønster eller tekst som står ut fra materialet. Debossing er det motsatte, hvor mønster eller tekst er fordypet i materialet. 

Format 

En etiketts format er størrelse og form den har. 

Hot foil 

Påføring av metallisert folie ved hjelp av varme. 

In-moulde etikett

En in-moulde etikett er smeltet ned i emballasjen. Dette sees ofte på malingsspann. 

Liner 

Etikettens underste lag. Kan være i papir eller PET. 

Linerless-etikett 

Linerless-etiketter er etiketter uten bakpapir. Sammenlignet med en tradisjonell etikett fjernes 100% av ressursene som går med til å produsere og håndtere et bakpapir, mens lim- og silikonforbruket reduseres med opptil 80%. Dette gir en stor miljøgevinst, i tillegg til kostnadsbesparelser. 

Matkontaktmateriale 

Matkontaktmateriale er alt av materiale i en forpakning som er i kontakt med næringsmidler. Dette kan være emballasje, etikett eller redskaper, som engangsskje. Disse materialene må følge matkontaktforskriften. 

Monomateriale 

Når emballasjen er laget av samme materiale som etiketten så kan de sorteres og håndteres som ett avfallsprodukt. Det er dette vi kaller for monomateriale. 

Mosaikk 

Software som gir etikettene et variabelt og unikt design, men basert på en mal. Kun mulig digitalt. 

On-pack etikett 

En on-pack etikett er en etikett som kan settes på forpakningen etter at den er ferdig pakket og etikett er påført. On-pack er ofte klistremerker eller banner som kan påføres forpakningen før utsending eller sendes til butikkene, og påføres der. 

Pantone

Pantone er et fargesystem som kan utvikle en del farger CMYK ikke kan. Dette er det vi ofte kaller spesialfarger, og etiketter som skal ha disse fargene krever et annet fargeverk enn etiketter som skal trykkes med CMYK. 

Peel and Read 

En “peel and read”-løsning er etiketter med flere sider som limes lett sammen – slik at lagene kan trekkes av og leses. 

Permanent lim 

Lim for bruk i temperaturer over 0 grader, men også for påføring over 0 grader og deretter innfrysing. 

Rullspesifikasjoner

Hvilke vei etiketter kommer ut på rullen, om den er inn- eller utvendig, hvor stor diameter rullene skal ha og hvilken indre kjernediameter de skal ha. 

ShrinkSleeve 

En ShrinkSleeve er en etikett som krympes rundt emballasjen, slik at den formes som den og sitter tett inntil. 

Sachets 

Sachets er poser som er formet av fleksibel emballasjefilm.  

Samproduksjon 

Samproduksjon er produksjon av flere etikettvarianter i samme oppstart. For at det skal være mulig må alle variantene ha samme format, materiale og fargeverk. 

Screen 

Også kalt serigrafi eller silketrykk. Gi en stor mengde farge i forhold til andre trykkmetoder. Benyttes for å forsterke opplevelsen av fargen. Gir også høy beskyttelse med direkte sollys og andre utendørs påkjennelser. 

Thermochromic Ink 

Thermochromic Ink er farge som skifter farge utseende i ulike temperaturer. Dette brukes oftest på produkter som er ømfintlige for temperaturer. Med denne typen farge kan du se om produktet har blitt utsatt for temperaturer som kan gå utover kvaliteten. 

Wrap around labels 

Tynn film som legges rundt flasken og limes i overlappen, som man ser på for eksempel flaskene til Coca Cola.