Ofte må etiketter tåle stor belastning etter påføring. Hvor stor avhenger av hvilket miljø den skal være i, gjennom hele livssyklusen. La oss ta en titt på elementer innen bruk, lovverk, bærekraft og verdikjeden som påvirker etikettene dine.

En etikett er mer enn bare design. Etiketten formidler også viktig informasjon som for eksempel strekkoder, serienummer og produktinformasjon.

For at dine produkter skal bevare informasjon og dekor gjennom hele livsløpet er det spesielt 4 punkter du bør være klar over.

Last ned gratis e-bok: Emballasje- og etikettrendene du ikke kan overse i 2021

#1 Etiketten må tåle produktets bruk  

Holdbare etiketter flaske

Har du tenkt på hvordan produktet ditt skal brukes, og hva slags slitasje etiketten utsettes for?

Hvis sjampoflaskens etikett skreller av fordi det er fuktig på badet, syltetøyglassets etikett falmer dersom den blir eksponert for sterkt sollys eller saftflaskens etikett skjemmes av bobler, er dette mildt sakt uheldig.

Hakket verre er det hvis en frysevares etikett faller av i kaldt og fuktig miljø. Hvis varens frysedato ikke er oppgitt, kan varen heller ikke selges.

  • Skal etiketten brukes ute slik at den må tåle vær og vind?
  • Skal den sitte fast slik at den ikke kan tas av?
  • Hva slags overflate skal etiketten festes til, og hvilken temperatur har overflaten?

Dette er alle eksempler på spørsmål du bør stille deg for å vurdere hva etiketten din bør tåle.

Materialvalg har mye å si for hva etikettene dine tåler. Når det i tillegg finnes hundrevis av forskjellige typer frontmaterialer, limtyper, bakpapir, funksjoner og farger blir alternativene for sammensetninger nærmest uendelige.

Hva du bør velge avhenger av hvor og hvordan produktet skal brukes. En etikett som skal festes til en ferskvare som skal oppbevares i kjøledisken et par dager har andre kvalitetskrav enn en etikett som skal tåle frys. Ei heller trenger en etikett som skal oppbevares i et mørkt kjøleskap å tåle sterkt sollys i flere år.

Hvilke kvaliteter etiketten skal ha, bør samsvare med hvilket miljø den skal brukes i.

Velg derfor en leverandør som har ekspertisen til å vurdere dette.

Les mer: Så mye har materialvalget å si for etikettene dine

#2 Etikettene må tåle transport og lagring 

Transport av etiketter

Etter at produktene dine har fått etikettene festet må de kanskje transporteres og lagres før de når utsalgssted. Hvis du selger fra nettbutikk, må produktene dine fraktes hjem til kunde. Vet du hvilke egenskaper etikettene må ha for å tåle denne type slitasje?

Hver gang produktene dine skal transporteres kan de bli utsatt for vann, fett eller ekstreme temperaturer. Etikettenes lim og farge kan påvirkes dersom de må stå timevis i en glovarm eller iskald trailer, oppbevares ute i regn under sjauing eller i en skitten og støvete kontainer.

Skal produktene dine oppbevares på et lager, bør du vite noe om hvilke andre produkter de oppbevares sammen med. Hvis de for eksempel lagres sammen med andre oljebaserte produkter, kan dine produkter utsettes for kjemikalier. Du må derfor forsikre deg om at etikettene dine tåler denne type ytre påvirkninger.

Slitesterke etiketter krever materialer som kan overleve ulike miljøutfordringer. Feiltilpassede etikettmaterialer kan føre til at etiketten går i oppløsning, krymper, smelter, brenner, misfarges eller løsner helt. Dette kan igjen innebære manglende overholdelse av regler for merking, tap av sporbarhet, produktsvikt og så videre.

#3 Etikettene dine må tilfredsstille gjeldene regler og lovverk 

hva må stå på etiketten?

I Norge stilles det klare krav til produsentene om hvordan merking av et produkt skal se ut. Det er ditt ansvar at produktene dine er merket med tilstrekkelig og korrekt informasjon. Reglene for merking vil variere avhengig av bransje og industri, men EUs emballasjedirektiv beskriver de vesentlige krav til helse, sikkerhet og miljø som emballasjen skal oppfylle.   

Skanem har sertifiseringer innen FSSC 22000 og BRC i samtlige fabrikker som leverer etiketter til mat- og drikkevareproduksjon. Vi sørger derfor for at kundene dine ikke utsettes for skadelig inntak av lim, farger og substrater.

Emballering og produktinformasjon er spesielt viktig når det gjelder farmasøytiske produkter. En etikettleverandør som forsyner denne bransje er nødt til å ha spesielt streng kvalitetskontroll for å oppfylle kravene farmasøytisk industri stiller.  

Uansett bør du velge en etikettprodusent som har satt seg inn i reglene som gjelder for akkurat dine produkter. Det er en stor fordel om produsenten kjenner din industri godt, og har kjennskap og interesse for produktene som fremstilles.   

#4 Etikettene dine må oppfylle strenge krav til bærekraft

Emballasje og etiketter bærekraft

Etikettene dine må også tåle å bli vurdert opp mot en bærekraftig standard. Dette innebærer å oppfylle økte krav fra både myndigheter og forbrukere. Ifølge en undersøkelse utført av Boston Consulting Group er 3 av 4 forbrukere villige til å betale mer for bærekraftig emballering.  

Les også: Slik blir emballasjen din mer bærekraftig

For å oppnå en mer miljøvennlig emballering spiller etikettene en rolle. Det er mange tiltak som for eksempel bruk av digitaltrykk, resirkulerbare materialer, miljøvennlige trykkfarger eller etiketter uten bakpapir, som gjør at etikettene dine blir grønnere.  

Akkurat hvilke løsninger som er best for dine produkter vil være en helhetlig vurdering. For at dine produkter skal få en bedre miljøprofil bør du gjøre en kritisk gjennomgang av emballasjens livsløp, fra råvareuttak til avfallshåndtering.

Ved å tenke helhetlig rundt emballasjens livsløp kan de samlede miljøbelastningene kartlegges, slik at du unngår å iverksette tiltak som bedrer forholdene i ett ledd, men øker miljøulempene i andre.

Les mer: Skanems miljøprogram – bærekraftige etiketter designet for gjenvinning

Optimale etiketter for dine produkter

Det å lykkes med emballering og etiketter er mer komplekst enn man skulle tro. Du må oppfylle en rekke krav fra både myndigheter og forbrukere, samtidig som du må velge riktige materialer slik at både dekor, merking og produktinformasjon følger produktet ditt gjennom hele livssyklusen. Emballering og etikettering har ikke lenger en «one size fits all»-løsning.

Det vet vi i Skanem. For å finne de optimale løsningene for akkurat dine etiketter har vi fagekspertene som forstår dine spesifikke behov og er tilgjengelig for å løse dine problemer. Opplever du at dine nåværende etiketter ikke holder tilfredsstillende kvalitet, vil vi gjerne hjelpe deg med det.

Ta kontakt her eller last ned e-boken under for enda mer faglig påfyll:

LAST NED E-BOK:  Emballasje- og etikettrender 2021